Berkeley Road     Status: Complete 2013, Appointment: feasibility / planning / building regulations


  • Berkeley Road
  • Berkeley Road
  • Berkeley Road
  • Berkeley Road
  • Berkeley Road
  • Berkeley Road
  • Berkeley Road

The brief was to create a visual link between the kitchen and garden, without losing any of the ancillary accommodation. After the initial site visit it was evident that the existing rooms which housed the downstairs w/c, utility room and outside shed would be required to be demolished in order for a successful remodelling to take place.

A number of design options were presented to show what could be achieved with the space. The favoured design was for a predominantly glazed elevation and corner return to encapsulate the views of the garden, with integral utility space adjacent to a new w/c / shower room. A play room / study leads on from the garden room. This layout gives the client flexibility of how they want to use the space in both the short and long term.

The design incorporates full height glazing and a roof lantern to maximise the amount of daylight into the space. The choice of interior finishes gives the feel of a contemporary addition yet set in the context of a Victorian development.